Millaiset ovat hyvät talvirenkaat?

By ketunkulma.fi


Posted On 29 Aug 17 - 01:08:27Moni autoilija vannoo kitkarenkaiden nimeen, kun taas osa on sitä mieltä, että auton alla on ehdottomasti oltava nastarenkaat ajettaessa talvisessa säässä. Kummat ovat sitten paremmat? Aivan yksiselitteistä vastausta tähän kysymykseen ei ole olemassa, mutta olemme koonneet tähän artikkeliin joitakin näkemyksiä valinnan tekemisen tueksi.

Kitkarenkailla saa lain puolesta ajaa ympäri vuoden

Nastarenkaita saa käyttää vain tiettynä aikana, mutta kitkarenkailla ajamisen ajankohtaa ei ole säädelty lailla. Tämä antaa kitkarenkaita käyttävälle kuljettajalle mahdollisuuden varautua sään vaihteluun jo aikaisin syksyllä tai kevään alussa. Kuitenkin kannattaa muistaa, että kitkarenkaat kuluvat huomattavaa vauhtia, jos niitä käytetään kuivissa olosuhteissa kovalla alustalla. Tästä syystä kitkarenkaita ei kannatakaan käyttää aivan ympäri vuoden, vaikka laki tähän antaisikin mahdollisuuden. Jos kitkarenkaat kuluvat vääränlaisen käytön vuoksi pilalle tavallista nopeammin, eivät uudet renkaat ole ihan halvat hankkia.

Kitkarenkaat ovat myös ainoat mahdolliset talvirenkaat sellaisissa maissa tai alueilla, joissa nastarenkaiden käyttö on lain nojalla kielletty. Monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että jopa naapurimaassamme Ruotsissa on tietyissä kaupungeissa kiellettyä käyttää nastarenkaita. Osa autoilijoista on sitä mieltä, että kitkarenkailla ajaminen on huomattavasti miellyttävämpää kuin nastarenkailla.

Nastarenkaat sopivat lumiselle ja jäiselle alustalle

Vaikka kitkarenkaat ovatkin joissakin tilanteissa parhaat talvirenkaat, ovat nastarenkaat kuitenkin ylivoimaiset ajettaessa lumisella ja jäisellä alustalla. Maamme pohjoisosassa, jossa talvi on yleensä eteläosia ankarampi, suositaankin yleensä juuri nastarenkaita. Sen sijaan alueilla, joissa on pohjoista leudommat talvet, saattavat kitkarenkaat olla parempi valinta.

Talvirenkaiden hyvä kunto on erittäin tärkeä turvallisuustekijä

Valitsetpa autoosi sitten kitka- tai nastarenkaat, on erittäin tärkeää huolehtia siitä, että autossasi on aina hyväkuntoiset renkaat. Huonokuntoisilla renkailla ajaminen on selkeä turvallisuusriski ja sellaisen riskin ottaminen on erityisen ajattelematonta.


messages.blogsearch

messages.blogcategories